Om du undrar vad pengar är undvik boken ”Vad är pengar?”

BOKRECENSION. Andreas Cervenka, känd som ekonomikrönikör i bland annat SvD, är vanligtvis en skicklig och underhållande skribent. Men i boken ”Vad är pengar?” har det mesta gått fel.

Redan i undertiteln blir det konstigt, och på baksidan beskrivs boken direkt felaktigt. Bokens undertitel lyder nämligen ”Allt du velat veta om världsekonomin men inte vågat fråga om”. Målgruppen är väl då läsare som inte redan kan det mesta om världsekonomin?

Svårt att förstå om man inte redan kan det mesta

Inte alls pedagogisk.

Om man inte redan känner till många begrepp och det mesta kring hur ekonomin fungerar får man inte mycket hjälp av ”Vad är pengar?”. I alla fall inte utan att läsa hela boken, googla upp begreppen allt eftersom och lägga huvudet på sned många gånger (vi lät även personer som inte är kunniga inom ekonomi försöka förstå boken).

Boken är nämligen inte ”pedagogisk” och ”rakt på sak” som det står i beskrivningen på baksidan. Tvärtom faktiskt. Boken är nämligen inte en typisk bok med en röd tråd, utan framstår helt enkelt som en samling gamla krönikor från SvD som uppdaterats något och klumpats ihop i någon slags ordning.

Krönikan som form är tänkt som en liten stunds underhållning i kombination med någon ny information med kanske en underfundig knorr på slutet. Det fungerar fint i tidningsformatet, men gör inte en bra bok. Cervenka slår nästan knut på sig själv, redan från start, med allegorier och lustiga liknelser, och man tröttnar snabbt på det finurliga (som funkade fint i krönikeformatet).

Nu råkar undertecknad vara väl bevandrad i ekonomifrågor, hur pengar tillkommer, och förstår Cervenkas språk. Men titeln och undertiteln antyder ju att boken vill förklara saken för någon som inte förstår vad pengar är. Här får läsaren istället ett stort mått sarkasm kring hur dåligt vårt ekonomiska system fungerar, i krönikeform, med dagsaktuella referenser utan närmare förklaringar för den oinsatte, och ironiska gliringar med hänvisningar till för vanligt folk obskyra referenser.

Onödigt lurendrejeri

Om undertiteln istället löd: ”En samling lösryckta, men skojiga krönikor med koppling till ekonomi” och omslaget inte påstod att boken var ”rakt på sak” skulle den här produkten som sådan kunna få ett högre betyg, men i nuvarande utformning blir den till ett litet onödigt lurendrejeri, när man köper den i presentform utan att själv läsa den, i tron att namnet Andreas Cervenka borgar för hög kvalitet.

Dessutom: omslaget till boken ”Vad är pengar?” pryds av ett omdöme i citatform, som man först tror handlar om boken ifråga. Självaste Peter Englund får tycka till. Men Englund refererar till Cervenka, inte boken, när han citeras: ”En av de få saker som skänker hopp i ett sådant här mörkt läge är att läsa en skribent som Svenska Dagbladets Andreas Cervenka.” Bokförlaget Natur&Kultur kunde alltså inte hitta ett enda bra citat om själva boken att placera på dess omslag?

Å andra sidan kan man säga att Natur&Kultur med detta omslag skickligt lyckades sälja gammal skåpmat en gång till, delvis till läsare som redan intagit densamma i SvD – genom att ge boken en felaktig beskrivning. Tyvärr har förlaget inte heller orkat korrläsa ordentligt, och som läsare får du stå ut med att snubbla över en hel del felstavningar. Och det är ju lite tråkigt, när Andreas Cervenka har en djup förståelse för pengar och ekonomi, och är en utomordentlig analytiker och skribent i krönikeformatet.

Betyg: 2 av 5 NYTTidag-stjärnor.